

Του Ονασαγόρα
Έκπληκτους και κάποιους στην κυριολεξία άφωνους, τους άφησε όλους για άλλη μια φορά ο Νίκαρος με τις ανακοινώσεις των νέων υπουργικών διορισμών. Ακόμα και τους νέους υπουργούς του, όπως και οι ίδιοι αποκάλυψαν. Ο Χαράλαμπος Πετρίδης είπε πως έμαθε τα καλά νέα στις 11.30 το μεσημέρι της ημέρας που ανακοινώθηκαν οι διορισμοί. Δύο ώρες δηλαδή πριν την επίσημη ανακοίνωση. Όπως είπε ο Νίκαρος τον πήρε τηλέφωνο και «απλούστατα μου είπε Χαράλαμπε σε θέλω για το πόστο του Υπουργού Άμυνας. Τον ευχαρίστησα, του είπα πως αποδέχομαι και είναι με μεγάλη έκπληξη που άκουσα αυτά τα καλά νέα». Η Νατάσα Πηλείδου επίσης άκουσε έκπληκτη το κάλεσμα του Νίκαρου για να αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας. Ο δε νέος υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης δέχθηκε το σημαντικό τηλεφώνημα ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες και όπως είπε: «Μου πήρε δευτερόλεπτα να καταλάβω πως δεν ήταν αστείο... και είπα το ναι. Ετοιμάζω κυριολεκτικά τώρα βαλίτσες για Κύπρο, έγιναν όλα πολύ γρήγορα».
ΟΚ για τη Γιολίτη δεν νομίζω πως υπήρξε αιφνιδιασμός και ότι το έμαθε την τελευταία στιγμή...
Δεν ξέρω αν υπάρχει συνταγή για το πως και πότε ανακοινώνει ένας Πρόεδρος σε κάποιον την πρόταση για υπουργοποίηση αλλά η ταχύτητα και ο αιφνιδιασμός του Νίκαρου ίσως θα μείνουν στην ιστορία. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον Καροούσο όταν του πρότεινε την ανάληψη του υπουργείου Μεταφορών πριν από έξι μήνες. Ο ίδιος είχε δηλώσει τότε πως έμαθε την υπουργοποίησή του λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση και κανένας δεν τον είχε πιστέψει. Μάλιστα πολλοί έσπευσαν να του πουν τότε και να το επαναλάβουν για τον Χαράλαμπο Πετρίδη ότι «κοιμήθηκε δήμαρχος και ξύπνησε υπουργός».
Κυβερνητικό στέλεχος σχολίαζε χθες την τακτική αιφνιδιασμού που εφαρμόζει ο Νίκαρος και μεταξύ σοβαρού και αστείου ανέφερε πως «δεν αποκλείεται μια μέρα να ανακοινώσει έτσι ψυχρά και απότομα μια πιθανή απόφασή του για τρίτη θητεία και να... φύρει πολλούς. Και εκτός αλλά και εντός κυβερνητικού στρατοπέδου!»
Επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί η έλευση του Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο και η επιθεώρηση της κυπριακής ΑΟΖ και των τουρκικών προκλήσεων. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μετά το ταξίδι του στην Ελλάδα έφτασε στην Κύπρο υπερασπιζόμενος των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαιρετίζοντας την πρόσκληση της κυπριακής κυβέρνησης προς την Τουρκία για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ. Οι αναφορές του στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της μπορεί να προκάλεσαν ικανοποίηση αλλά ο Νίκαρος επανέλαβε πως η αλληλεγγύη για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να μεταφράζεται σε πράξεις.
Η αλήθεια είναι πως και λόγω των συνθηκών και λόγω της παντελούς έλλειψης κινητικότητας στο Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις, το ταξίδι του Μπορέλ σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα αποτελεί μια κάποια ελπίδα.
Ερώτημα παραμένει ακόμα κατά πόσον θα καταφέρει να συναντηθεί με τον Τσαβούσογλου, τι τελικά θα του μεταφέρει από τις εμπειρίες που αποκόμισε αντικρίζοντας με τα ίδια του τα μάτια τις τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και κυρίως ποιες απαντήσεις θα λάβει...
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.